Contact
Wij staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 0049-911-521915-16 van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 18.00 uur of via ons contactformulier.

Bericht

Tutorial: bestanden aanleveren voor blinddruk / blindpreeg


Heb je gekozen voor een afwerking met een blinddruk of blindpreeg? Bij het pregen wordt met een soort stempel een reliëf in het papier aangebracht. Er komt geen inkt aan te pas.

Voor deze afwerking moeten je bestanden wel voldoen aan bepaalde specificaties. Je kunt ze hier nog een keer lezen. Om je ontwerp aan te leveren moet het eerst in de DTP-software worden opgemaakt. PrintCarrier.com heeft altijd meerdere bestanden nodig voor het drukken die allemaal moeten voldaan aan de specificaties. Dit tutorial laat je zien hoe je in Adobe InDesign blinddruk / hoogdruk op een ontwerp voor een visitekaartje kunt plaatsen.

Voorbeeld voor blinddruk / hoogdruk

In het tutorial worden de benodigde bestanden voor de voorzijde van het visitekaartje gemaakt. Het lichtgrijze bloemenpatroon moet worden gepreegd. Het ontwerp van het visitekaartje is in InDesign.

Eén voorzijde van het visitekaartje, drie pagina’s in InDesign

Om te drukken heeft PrintCarrier.com drie PDF-bestanden nodig. Kopieer de pagina met de voorzijde van het visitekaartje in InDesign twee keer. Zo kun je later eenvoudig van de InDesign-documenten PDF-bestanden maken. Dat doe je ofwel via ‘Pagina kopiëren’ in het palet ‘Pagina’s’ door op de pagina te klikken en het menu te openen, of door in het palet ‘Pagina’s’ de keuzetoets in te drukken en tegelijk het paginasymbool naar beneden te schuiven. Doe je dat nog een keer, dan krijg je een InDesign-bestand met drie pagina’s met een identieke inhoud.

Drie pagina’s met verschillende inhoud

  1. Het weergavebestand „Voorzijde_TOTAAL

Voor het weergavebestand gebruiken we de eerste pagina uit het InDesign-bestand. Deze pagina bevat alle elementen van het visitekaartje en dient alleen voor de weergave. De kleuren uit het voorbeeld kunnen ongewijzigd worden overgenomen.

  1. Het drukbestand „Voorzijde_DRUK

Deze PDF moet alle elementen bevatten die gewoon worden gedrukt. We gaan nu verder in de tweede pagina van het InDesign-bestand. Hier deleten we alle elementen die later met blinddruk worden afgewerkt. In het voorbeeld is dat de achtergrond met de grijze bloemen, de letters blijven staan. Deze tweede pagina wordt later het drukbestand.

  1. Het afwerkingsbestand „Voorzijde_BLINDPREEG

Nu gaan we verder met de derde pagina van het InDesign-bestand die ook nog alle elementen van het visitekaartje bevat. Hier deleten we alle objecten die niet worden afgewerkt, dus de letters in het midden van het visitekaartje.

De objecten waar de foliedruk wordt geplaatst moeten in CMYK-zwart worden opgemaakt. Daarom moeten we de kleur van het bloemenpatroon omzetten. Nu is het nog grijs. Het grijs kunnen we hier deleten door het in het palet ‘Kleur’ in de prullenmand te schuiven. InDesign vraagt nu welke kleur je in plaats daarvan wilt gebruiken. Als kleur kiezen we zwart. Het zwart van InDesign – niet te verwarren met de kleur [paskruizen] – bestaat uit 100% zwart (0/0/0/100) en is dus de juiste keuze.

Als het grijs niet als zelfstandige kleur, maar als een tint zwart is gedefinieerd, zetten we de kleur op 100%.

Het doel: drie PDF-bestanden met vaste namen

Het InDesign-bestand met de drie pagina’s kan nu geëxporteerd worden als PDF. Gebruik hiervoor de preset PDF/X-1a:2001 en exporteer de pagina’s een voor een, zodat je drie aparte PDF-bestanden krijgt met telkens een pagina. Let op: sla de PDF-bestanden op met de onder punt 1, 2 en 3 aangegeven namen, dus

Voorzijde_TOTAAL“ , „Voorzijde_DRUK“ en „Voorzijde_BLINDPREEG“.

PrintCarrier.com kan je visitekaartjes nu precies zoals de bedoeling is afwerken met een bloemenpatroon in reliëf. Het eindresultaat zie je rechts afgebeeld. Een mooie papiersoort zoals bijvoorbeeld Cotton maakt je hoogwaardige drukwerk helemaal af. Wij wensen je veel succes en plezier met het resultaat.

 

The following two tabs change content below.

Manuela Richter

Categorie: NewsIhr Browser ist leider veraltet, oder sie haben Javascript deaktiviert!

Um die bestmögliche Darstellung unserer Seiten zu gewähren, empfehlen wir Ihnen ein Updates Ihres Internet-Browsers durchzuführen. Oder Javascript zu aktivieren.