Contact
Wij staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 0049-911-521915-16 van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 18.00 uur of via ons contactformulier.

Bericht

De basis wat betreft tijdschriftontwerp: foto´s – deel 1


Gedrukte producten worden voor verschillende doeleinden gebruikt en dit vereist verschillende ontwerpen. Ook tijdschriften moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om de boodschap perfect op de lezer over te brengen. In onze serie over tijdschriftontwerp hebben we al rekening gehouden met zetwerkniveaus, leesbaarheidskenmerken en met het werken met het ontwerpraster en tekstbeheer. In dit eerste deel behandelen we de beeldstijl en de fotoselectie; het tweede deel gaat over de kijkrichting en de beeldverdeling op de pagina.

U wilt emoties oproepen, afwisseling en structuur? Gebruik foto’s!

In tegenstelling tot het ontwerp van een visitekaartje of een briefhoofd wordt er bij tijdschriften met grotere hoeveelheden tekst gewerkt. Foto’s zijn onmisbaar om ervoor te zorgen dat men bij deze teksten de interesse van de lezer niet verliest en om ervoor te zorgen dat er geen onsamenhangende, saaie tekst ontstaat. Ze maken de pagina wat minder saai, roepen emoties op en zorgen – als ze perfect in het ontwerpraster passen – voor een goede opbouw van de pagina.

Dezelfde stijl, eenvoudige indeling, snelle herkenning

Er zijn verschillende beeldstijlen. Afbeeldingen die het liefst zo levensecht mogelijk zijn, afbeeldingen met zeer ongebruikelijke perspectieven, afbeeldingen in sepiastijl, retro en nog veel meer. Aangezien er in een tijdschrift altijd een rode draad herkenbaar moet zijn – wat met name bij edities die regelmatig verschijnen noodzakelijk is en wat met name bij advertenties voor een onmisbare herkenning zorgt – moet er voor afbeeldingen met dezelfde stijl gekozen worden, althans binnen één artikel. Afhankelijk van de inhoud, uitgave en verschijningsvorm kunnen de afbeeldingsstijlen ook per artikel anders zijn, maar niet in één samenhangend artikel.

Ongebruikelijke perspectieven of sepiafilters geven foto’s een bepaalde stijl.

Serieus? Blijf bij het onderwerp

Waar de tekst ook over gaat: foto’s van schaars geklede vrouwen of kattenfoto’s zijn niet het antwoord, en ‘Sex sells’ is al vele jaren omstreden. Hoewel dergelijke afbeeldingen als een blikvanger kunnen dienen, verliest u – als de afbeelding en inhoud niet bij de tekst passen – al vrij snel de interesse van uw lezers. De regel is dus eenvoudig: als het bericht niet over vrouwen in lingerie gaat, moet u ook geen afbeeldingen van vrouwen in lingerie gebruiken. De foto’s moeten de inhoud ondersteunen en aanvullen – al het andere leidt ertoe dat de lezer het artikel niet serieus neemt.

U wilt emoties overbrengen? Geen probleem!

Mensen, en met name portretten, roepen emoties op en dit zijn belangrijke metgezellen bij het ontvangen van informatie. Ook bij artikelen over landschappen of technische informatie kunnen afbeeldingen met mensen worden gebruikt zonder afbreuk te doen aan het onderwerp.

Er hoeft niet altijd gebruik gemaakt te worden van grote kinderogen om emoties op te wekken – portretten zijn altijd een goede keuze.

Bronverwijzingen van afbeeldingen: Mark Skalny/shutterstock; ESB Professional/shutterstock; Nadia Cruzova/shutterstock;

The following two tabs change content below.

Manuela Richter

Categorie: News

Magazines geniet:


DIN A6 (10,5 x 14,8 cm)
135g glanzend
4/4 kleurig (full colour voor- en achterkant)
8-pagina's
Magazines geniet

47,00 EUR NETTO

Magazine met spiraalbinding:


DIN A6 (10,5 x 14,8 cm)
250g MC gefolieed mat
4/4 kleurig (full colour voor- en achterkant)
10-pagina's
Wire-O-Binding/lange zijde

32,00 EUR NETTO

Magazine met PUR belijming:


DIN lang (9,8 x 21,0 cm)
Binnenwerk: 115grs glanzend, omslag: 170grs glanzend + voorzien van eenzijdig glansfolie
4/4 kleurig (full colour voor- en achterkant)
36-pagina's
Magazines gelijmd

55,00 EUR NETTO


Ihr Browser ist leider veraltet, oder sie haben Javascript deaktiviert!

Um die bestmögliche Darstellung unserer Seiten zu gewähren, empfehlen wir Ihnen ein Updates Ihres Internet-Browsers durchzuführen. Oder Javascript zu aktivieren.