Contact

Wij staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken op 07 848 27 82 van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur of via ons contactformulier.

X

Drukbestanden vervaardigen

De juiste kleurmodus

De juiste kleurmodus voor de aangeleverde bestanden is CMYK.

Een veel voorkomende fout bij het aanleveren van bestanden is dat de data wordt aangeleverd in de RGB kleurmodus. Er kann echter alleen goed gedrukt worden in de CMYK kleurmodus.

De RGB kleurmodus is de standaard voor kleurschermen of displays, maar ongeschikt voor drukwerk. Een beeldscherm werkt met de kleuren rood, groen en blauw (RGB). Indien u afdrukken maakt op uw printer worden deze waarde omgezet naar CMYK (cyaan, magenta, Yellow en Key (Black)). Hierdoor kunnen er kleurafwijkingen onstaan, omdat ieder printer dit op eigen wijze berekend.

Een drukpers kan alleen maar werken met CMYK kleuren (CMYK = Cyan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel), Key (zwart). Indien u toch de bestanden aanleverd in RGB wordt door ons de kleuren omgerekend, met als gevolg een grote kans op kleurafwijking. In onze aanleverspecificaties vragen wij dan ook de bestanden aan te leveren in CMYK.

Wanneer u meer informatie wenst over de CMYK kleurenmodus kunt u op HIER klikken. HIER

Hoe u de kleuren omzet naar CMYK in de programma’s Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adope Photoshop, kunt u hier bekijken.

Adobe Illusttrator: Kleurmodus instellen
Adobe Illustrator: Documentenopbouw > CMYK-kleuren
Der richtige Farbmodus in Adobe Illustrator
Farbmodus in Adobe Illustrator
Adobe Illustrator: Dokumentfarbmodus > CMYK-Farbe
Adobe InDesign: Kleurmodus instellen
Adobe Indesign: Transparenzfüllraum
Adobe Photoshop: Kleurmodus instellen
Adobe Photoshop: Modus > CMYK-kleuren

Het juiste kleurenprofiel

Om er zeker van te zijn dat het drukwerk er ook uitziet zoals het bedoeld is, dienen de bestanden ook voorzien te zijn van een juiste kleurenprofiel, die uHIER kunt downloaden.

Waarvoor hebben we dit kleurenprofiel nodig?

Aangezien ieder persoon een kleur anders ziet (voor de een is het donkerblauw, terwijl een ander het middelblauw vindt), so interpreteerd een drukpers ook deze kleuren. Om er nu voor te zorgen dat alle persen een kleur op dezelfde wijze verwerken, zijn er kleurprofielen. Deze zorgen ervoor dat de door u gekozen kleur op elke machine op dezelfde wijze wordt verwerkt.

PrintCarrier,com gebruikt (net als vele internationale drukkerijen) het profiel „ISO Coated v2 300%“. Om dus een optimale druk te realiseren, vragen wij u dit profiel te gebruiken, en junt u dit als volgt instaleren. U dient eerst het profiel te downloaden en op uw computer te plaatsen.

C:WindowsSystem32spooldriverscolor (Uitgangspunt is dat uw C:Windows het installatie directorie is).

Om uw bestanden te voorzien van het juiste kleurenprofiel gaat u als volgt te werk.


Adobe Illustrator: Kleurprofiel toewijzen
Adobe Indesign: Bewerken > Profile kiezen
Das passende Farbprofil in Adobe Illustrator
Adobe Indesign: Bearbeiten > Profile zuweisen

Adobe Photoshop: Kleurprofiel toewijzen
Adobe Photoshop: Kleurprofiel in nieuwe dokument toewijzen
Adobe Photoshop: Kleurprofiel in bestaand dokument toewijzen

Inkscape: Kleurprofiel toewijzen
Inkscape: Datei > Dokumenteneinstellungen
Inkscape: Farb-Management > Profil verknüpfen

Inktbezetting

De inktbezetting is een van de drie aspecten (naast kleurtoon en helderheid) die mede bepalen hoe een kleur eruit ziet. Hoe hoger de inktbezetting hoe hoger de intensiteit van de kleur.

De inktbezetting geeft in eerste instantie aan de hoeveelheid inkt die op het papier wordt gedrukt. Een hoge bezetting kan leiden tot een verkleving van het papier, doordat de inkt niet snel genoeg kan drogen, met als resultaat drukwerk dat aan elkaar plakt.

U dient er dus voor te zorgen dat de maximale inktbezetting van (Cyaan+Magenta+Yellow +Black) in totaal niet hoger is dan 300%. Mit minimale inktgebruik is 15%, dit beeld is dus nog net te zien.

Voor zwarte vlakken dient u als volgt te werk te gaan in CMYK 60-60-60-100%

Door gebruik te maken van het kleurenprofiel „ISO Coated v2 300% (ECI), (zie punt 2) wordt de inktbezetting automatisch afgevlakt tot maximaal 300%.

Overdruk/Overvul

Overdruk:

Wanneer er 2 kleuren over elkaar worden gezet, zorgt uw opmaakprogramma ervoor dat de onderste kleur niet gedrukt wordt (dit wordt een wit vlak). Tijdens het drukken kunnen er dan pasverschillen onstaan, die u kunt zien door de witte gaatjes tussen de kleuren. Om dit te vermijden kunt u voor het bovenste object kiezen voor „overdruk“. In dit geval wordt het onderste object niet uitgespaard.

Gelieve goed te controleren of afbeeldingen in overdruk staan. Tijdens het drukken kunnen deze dan wegvallen (witte vlakken) U kunt dit controleren met de functie overdrukvoorbeeld (in Adobe Illustrator & Adobe Indesign bij: voorbeeld -> Overdrukcontrolle).

Overvul:

Bij overvul wordt de lichtste kleur van de 2 kleuren automatisch iets groter gemaakt. U kunt zich het beste voorstellen dat er een dunne lijn langs de helderste kleur wordt getrokken, waardoor de witte randjes opgevult worden en hierdoor pasverschillen voorkomen worden.

Overdruk vs Overvul

Samengevat kann men het als volgt stellen:

Wordt een donker object op een lichte achtergrond geplaatst dan dient het donkere object op overdruk te staan (het wordt hierdoor iets vergroot, waardoor het iets groter is dan de uitsparing in het lichtere vlak).

Wordt een lichter object op een donker achtergrond geplaatst, dan moet er gekozen worden voor overvul van het lichte object.

{ dyn_ueberfuellen-bilder_l30}

Adobe Illustrator: Instellingen overdruk – en overvul
Adobe Illustrator: Fenster > Attribute
Adobe Illustrator: Fläche überdrucken, Kontur überdrucken
Adobe Illustrator: Fläche überdrucken, Kontur überdrucken

Adobe InDesign: Instelling overdruk – en overvul
Adobe InDesign: Fenster > Ausgabe > Attribute
Adobe Indesing: Fläche überdrucken, Kontur überdrucken

Resolutie

Met resolutie wordt bedoeld het aantal beeldpunten waarmee een afbeelding is opgebouwd. Dit wordt weergegeven in dpi (dots per inch). Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld.

Om een optimaal drukbeeld te krijgen dient de data te zijn weggeschreven in minimaal 300 dpi. Voor posters is dit 240 dpi en voor vlaggen, displays en beachvlaggen tot 3 m2 150 DPI, vanaf 3 m2 is 96 dpi voldoende.

Een te lage resolutie kan tot pixelvorming leiden. (geblokt beeld)

Let op; wanneer het drukmateriaal is opgeslagen met 300 dpi will dit niet automatisch zeggen data alle afbeeldingen ook 300 dpi hebben. Afbeeldingen met 96 dpi worden dan niet automatisch 300 dpi. Er kan dus dan nog altijd pixelvorming optreden. Voor een optimale druk dient dus het uitgangsmateriaal al 300 dpi te zijn.

Hoge resolutie (bv. 300dpi)

Lage resolutie (bv. 50dpi)

Kleurkanalen

Iedere laag kan uit meerdere kleurkanalen bestaan (RGB of CMYK). Bij het drukken dient u ervoor te zorgen dat de juiste kleurkanalen aanwezig zijn.

  • Bij 4/4 of 4/0 kleurendruk dienen er 4 kleurkanalen aanwezig te zijn (CMYK).
  • Bij een kleurendruk (1/0 = grijswaarde), mag er slechts een kleur kanaal aanwezig zijn.
  • Bij 2 kleurendruk (2/0 = HKS-kleur + zwart) dienen maar 2 kleurkanalen aanwezig te zijn.
Lagen in Adobe Photoshop
Adobe Photoshop: bestand => een laag terugbrengen

Kleurkanalen

Iedere laag kan uit meerdere kleurkanalen bestaan (RGB of CMYK). Bij het drukken dient u ervoor te zorgen dat de juiste kleurkanalen aanwezig zijn.

  • Bij 4/4 of 4/0 kleurendruk dienen er 4 kleurkanalen aanwezig te zijn (CMYK).
  • Bij een kleurendruk (1/0 = grijswaarde), mag er slechts een kleur kanaal aanwezig zijn.
  • Bij 2 kleurendruk (2/0 = HKS-kleur + zwart) dienen maar 2 kleurkanalen aanwezig te zijn.

Het juiste data formaat

Dataformaat

Wij kunnen de volgende bestandsformaten verwerken:

PDF/X-4:2010: Alle Bilddaten sowie Schriften müssen eingebettet oder in Pfade umgewandelt werden. Transparenzen sind zulässig. Wir empfehlen, falls in der Produktbeschreibung nichts anderes gefordert ist, ein PDF/X-4:2010 inklusive dem Farbprofil ISO Coated v2 300% zu liefern.

PDF/X-1a: Bij dit formaat dient alle informatie ingesloten zijn en omgezet in paden. Transparantie is niet toegestaan. Wij vragen u de data, als dit niet anders wordt voorgeschreven, altijd aan te leveren in het formaat PDF/X 1a inclusief het kleurenprofiel ISO Coated v2 300%

JPG: Dit is een afbeeldingsformaat, die door komprimeren een niet optimaal beeld kan geven. Wilt u toch data hierin aanleveren, zorgt u er dan voor dat u de hoogste kwaliteits niveau heeft gekozen.

U kunt het beste bestanden opmaken in Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop und Inkscape (gratis programma):


Adobe Illustrator: Opslaan als PDF
Adobe Illustrator: Bestand -> Opslaan als
Adobe Illustrator: Opslaan als -> Adobe PDF
Adobe Illustrator: opslaan -> Adobe PDF voorinstelling -> PDF /X-1a: 2001
Adobe Illustrator: uitvoer -> doel -> Euroscale "ISO coated v2 300% (ECI)"

Adobe Illustrator: Opslaan als JPG
Adobe Illustrator: Bestand-> Exporteren
Adobe Illustrator: opslaan als -> JPEG
Adobe Illustrator: afbeelding;  Kleurmodel CMYK,  Kwaliteit 10 (maximaal), Opties  hoog 300 dpi

Adobe InDesign: Opslaan als PDF
Adobe Indesign: Bestand -> Exporteren 
Adobe Indesign: opslaan als  -> Adobe PDF (afdrukken) 
Adobe Indesign: Adobe PDF exporteren -> voorinstelling Adobe PDF -> PDF/X-1a: 2001
Adobe Indesign: Algemeen -> Uitvoer -> Doel -> ISO coated v2 300% (ECI)

Adobe InDesign: Opslaan als JPG
Adobe Indesign: Algemeen -> Exporteren
Adobe Indesign: opslaan als -> JPEG
Adobe Indesign: Afbeelding;  Kwaliteit  maximaal, Resolutie 300, Kleurruimte CMYK,  Opties => kleurprofiel  einbetten ISO coated v2 300% (ECI)

Adobe Photoshop: Bestand -> Opslaan als
Adobe Photoshop: 1. Bevestigen
Adobe Photoshop: Indeling -> Photoshop PDF
Allgemein: Adobe PDF voorinstelling -> PDF/X/1a: 2001
Adobe Photoshop: Algemeen -> Uitvoer -> Kleur -> doel -> ISO coated v2 300% (ECI)

Adobe Photoshop: Opslaan als JPG
Adobe Photoshop: Adobe PDF opslaan -> PDF opslaan
Adobe Photoshop: Indeling -> JPEG
Adobe Photoshop: Afbeeldingsopties, Kwaliteit Maximaal

Afloop

Al het drukwerk wordt op grote drukvellen geplaatst om gedrukt te worden waarna het na druk weer wordt uitgesneden. Aangezien dit automatisch verloopt kan er een lichte tolerantie optreden. Wij vragen dan ook met een afloop rekening te houden, waardoor de kans op een „witte rand“ geminimaliseerd wordt.

Indien het niet anders wordt aangegeven werken wij met een afloop van 1 mm. Dat will zeggen dat het bestandsformaat rondom 1 mm groter moet zijn dan het schoongesneden formaat. Voor posters is dit 3 mm.

Bv als u een A6 formaat flyer will bestellen dient het bestandsformaat aan iedere zijde 1 mm groter te zijn dan het eindformaat. In ons voorbeeld is het eindformaat 105 x 148 mm, het bestandsformaat dient dan 107 x 150 mm te zijn. U laat alle informatie dus doorlopen tot op het eindformaat.

Om het aansnijden van text en andere belangrijke informatie zoals foto’s en logo’s dient deze belangrijke informatie minstens 3 mm van de rand te staan (5 mm bij posters en 7 mm bij magazines).

Bitte legen Sie den Beschnitt nicht als weißen Rand an, sondern lassen Sie die Hintergrundgrafik bzw. Hintergrundfarbe in den Beschnittbereich hineinreichen. Beim Zuschnitt wird damit sichergestellt, dass Sie immer eine sauber bedruckte Schneidekante haben.

Foutmelding: Afloop is als een witte rand opgeslagen. Bij het snijden kan er, op basis van onze tolerantie,  een witte rand overblijven. Gelieve dit dusdanig aan te passen waarbij dit voorkomen kan worden.

Oplossing: Het beeld laten aflopen tot op de snijrand.

Afstand tot de rand

Om het aansnijden van text en andere belangrijke informatie zoals foto’s en logo’s dient deze informatie minstens 3 mm van de rand te staan (5 mm bij posters en 7 mm bij magazines).

Foutmelding: Tekst en beeld zijn dusdanig dicht op de snijrand geplaatst, waardoor wij moeilijkheden verwachten bij het snijden en wellicht de afsnit door de tekst of beeld loopt.

Leesrichting

Bij drukwerk is het belangrijk dat de bestanden in de juiste leesrichting worden aangeleverd, zodat het drukwerk er ook uitziet zolas u het bedoeld heeft. Wanneer u uw bestanden niet juist aanleverd kan het gebeuren dat het drukwerk op zijn kop staat.

Het betreft niet alleen folders(gevouwen flyers) maar ook ongevouwen producten is het belangrijk dat u de bestanden in de juiste leesrichting aanleverd.

Ihr Browser ist leider veraltet, oder sie haben Javascript deaktiviert!

Um die bestmögliche Darstellung unserer Seiten zu gewähren, empfehlen wir Ihnen ein Updates Ihres Internet-Browsers durchzuführen. Oder Javascript zu aktivieren.